Tävling

Breaking till OS 2024

Den 26 juli 2024 invigs de olympiska spelen och OS-medaljer ska detta år även tilldelas världens bästa Breakare!

I december 2021 blev det officiellt att Breaking är en ny gren i OS-programmet. Breaking var för första gången med i Ungdoms-OS 2018 i Buenos Aires, Argentina och gör nu sin debut under OS i Paris.

Svenska Danssportförbundet arbetar med utvecklingen av Team Sweden Breaking (elit- & landslagssatsning). Idag leds toppgruppen av landslagskapten och OS-koordinatorn Ferhat Duz. Förbundet arbetar även med breddsatsning för Breaking i Sverige. Tobias "Marre" Marin driver det arbetet.

Breaking till OS - kvalificeringsprocessen

World Dance Sport Federation (WDSF) har presenterat följande kvalificeringssystemet för Breakings OS-debut i Paris, vilket har godkänts av Internationella olympiska kommitténs (IOC) styrelse.

Det finns tre möjligheter för världens bästa breakare att få en av de 32 platserna (16 män och 16 kvinnor) som är att vinna till spelen:

  • Via WDSF World Championship i Belgien 23-24 september 2023 (1 man, 1 kvinna, totalt 2 idrottare)
  • Via fem kontinentala kval (5 män, 5 kvinnor, totalt 10 idrottare), datum och platser ska fastställas
  • Via en olympisk kvalserie (OQS), mars-juni 2024, platser som ska bekräftas (10 män, 10 kvinnor, totalt 20 idrottare inklusive universal- och värdlandsplatser).

Den nya multisport-OS-kvalserien gäller även för BMX Freestyle, Skateboard och Klättring. Serien kommer att bestå av tre festivalliknande evenemang som kommer att sammanföra de bästa atleterna i en stadspark för att tävla om att kvalificera sig till de olympiska spelen i Paris 2024. Festivalerna arrangeras i kompakta lokaler i centrum under fyra dagar mellan mars och juni 2024 erbjuda en ny olympisk upplevelse för fans från hela världen, som blandar sport med musik, konst och kultur. WDSF kommer att ansvara för genomförandet av tävlingen.

Vid världsmästerskapen 2023 kommer den högst placerade breakaren (man och kvinna) att tilldelas en biljett till Paris 2024. För de kontinentala kvalen kommer den högst placerade Breakaren (man och kvinna) att tilldelas en plats. Om den högst placerade Breakaren redan har kvalificerat sig till Paris 2024 via WDSF World Championship, kommer kvotplatsen att ges till den näst högst rankade Breakaren, vid samma kontinentala kval.

Vid frågor om Team Sweden Breaking och OS-satsning, kontakta:

Ferhat Duz
Landslagscoach, Team Sweden Breaking 
ferhatduz@gmail.com

Vid övriga frågor gällande förbundets OS-satsning, kontakta:
kansli@danssport.se

 

 

 

22-06-13