Välkommen till SM i Dans under SM-veckan 2023!


SM I DANS 2023!
5 februari, Skövde Arena

Det är återigen dags för kampen om SM-gulden i olika idrotter under en vecka och det är nu Skövde som är värdstad. Svenska Danssportförbundet genomför fem SM under en tävlingsdag, i dansstilarna: 
- Disco
- Hiphop
- Tiodans
- Slowdance
- Modernt/Lyrical jazz


Tävlingarna sänds på SVT

Tävlingsdagen kan följas på plats i Skövde Arena eller på SVT. 
Kl 15.00-18.00 SVT Play
Kl 17.00-17.50 SVT

Förbundets expertkommentatorer guidar tittarna genom tävlingsdagen:
- Sven Hämberg/ Tiodans
- Anna Hentilä Wretling/ Disco, Slowdance & Modernt/ Lyrical jazz
- Victor Henriksson/ Hiphop


Entrébiljett -> SM-mössan

Köp din entrébiljett - SM-mössan på plats i Skövde.

Om dansstilarna

Det är en fantastiskt bredd av dansstilar som kan följas den 5 februari. Här är kort beskrivning:

- Tiodans
Vid Tiodans tävlar dansaren i alla tio danser som ingår i Standard och Latin.

Standard:
Modern vals – valsen (walts = vrida runt) kommer ur österrikisk folkdans och är den första rund-dansen, det vill säga kavaljeren för damen genom att lägga ena armen om hennes liv. Tango är en argentinsk sällskapsdans i ett lugnare tempo. Wienervals är en variant av vals.
Slowfox är en långsammare variant av den amerikanska pardansen foxtrot. Karaktäriserad av långa flytande steg till långsam musik, kontrollerade rörelser och perfekt balans. Quickstep kommer ursprungligen ifrån jazzkvarteren i New York. Där kallades dansen ”Go as you please”, genom de enkla rytmiska stegen.

Latin:
Samba är en latinamerikansk sångdans som kan förekomma i både långsamma och snabba tempon. Cha-Cha-Cha är latinamerikansk sällskapsdans utvecklad från latinamerikanska mambon. Rumba är en afrokubansk dans i lugnt tempo, ansedd att vara den mest romantiska dansen inom tävlingsområdet. Paso doble är en spansk/latinamerikansk marschartad dans. Dansen föreställer kampen vd tjurfäktning.
Jive är det europeiska uttrycket för den amerikanska swingdansen Lindy hop, som växte fram i Harlem under 20- och 30-talet.

- Disco
Sen 70-talet har dansen utvecklats mycket och är idag en snabb, explosiv och atletisk dans. Teknikmoment som hopp, piruetter och kickar är en viktig del av dansen där man lägger stor vikt vid teknisk kvalitet som korrekt hållning, balans, kontroll och placering av kroppen. Tävlas i Solo, Duo, Small Team och Big Team.

- Slowdance
Dansas till ballader och kallas ibland för Slowdisco. Explosivitet, energi, kontraster, inlevelse och dramatik är viktigt. Variation i dynamik, fart, nivåer och rörelsekvaliteter. Många tekniska moment och trix med fokus på kvalitet på utförandet. Tävlas i solo eller duo.

- Hiphop
Hiphop karakteriseras av ett ”groove”, ett gung i kroppen där betoningen ofta ligger på åttondelarna i musiken och är en känsla som skapas av musiken. Groovet kan dansas åt alla olika håll så som ner, upp, fram, bak, sida till sida osv. I Hiphop Battle dansar man två dansare i taget i en ring. Det går det ut på att försöka överträffa sin motståndares dans. Tävlas i Solo, Duo, Small Team och Big Team.

- Modernt/Lyrical jazz
En konstnärlig och nytänkande dansform med många stilar. Koreografen kan fritt uttrycka känslor och stämningar samt utforma sina egna steg. Dansen förstärker den valda musikens textrader. Här använder man sig medvetet av tyngdkraften medan exempelvis balett strävar efter att vara lätt och luftig. Andra moderna stilar kan involveras, men får aldrig styra eller dominera. Karaktäristiskt för dansen är golvteknik/golvkoreografi, introvert/abstrakt uttryck, contract/ release, off- balance, kantigt/flexat, drop-recover.


Om danssporten

Att tävla i dans är möjligt för alla nivåer - från nybörjarnivå inom den nationella tävlingsvärlden, via de svenska mästerskapen i dans, till den internationella dansarenan och OS-satsning, genom elit och landslagssatsningen Team Sweden.

Danssporten i Sverige inkluderar följande dansstilar:
– Bugg & Rock´n Roll: Boogie Woogie, Lindy hop, Bugg och Rock´n Roll
– Standard, Latin & Tiodans:
Standard: Modern vals, Quickstep, Tango, Wienervals, Slow Foxtrot.
Latin: Cha-Cha-Cha, Samba, Rumba, Paso Doble, Jive
– Disco & Performing arts: Disco Dance, Acro Disco, British Freestyle, Slowdance
– Hiphop
– Breaking

Svenska Danssportförbundets SM ger SM-status och Riksidrottsförbundets
mästerskapsutmärkelse. Det är Sveriges officiella SM i dans.


Arrangörsförening:

Svenska Danssportförbundets arrangörsförening i Skövde är Candanza DF.
Läs mer om föreningens kursutbud: www.candanza.se


Kontakt:

Tävling & allmänna frågor
kansli@danssport.se

Presskontakt
Sandra Svanberg
sandra.svanberg@danssport.se
076-109 88 88


Om Svenska Danssportförbundet

Svenska Danssportförbundet är medlem i Riksidrottsförbundet och har till uppgift att främja, utveckla och administrera svensk dans och danssport. Dans ska kunna utövas av så många som möjligt oavsett förmåga, ambition, kön, ålder, nivå eller socialekonomisk förutsättning.

Över 70 dansstilar finns representerade inom förbundets 170 föreningar och dansas av fler än 36 000 dansare. Träning, tävling, lek eller uppvisning - dans utövas i många former. Tävlingsverksamheten erbjuder både nationell och internationell tävlingskalender. Team Sweden är elit och landslagssatsningen inom danssporten och det finns 8 landslag. 

Förbundet är medlem i Sveriges Olympiska Kommitté, World Dance Sport Federation, World Rock´n Roll Confederation, World Swing Dance Council samt World Artistic Dance Federation.

Vi älskar dans!

SM-veckan 2023

Läs mer här