Dansstilar

Lindy hop, Boogie Woogie , Bugg och Rock´n`Roll

Lindy hop 
Den äldsta av Swing-danserna som Svenska Danssportförbundet
administrerar. Lindy hop kommer från USA där den utvecklades på 20-30 talet av i huvudsak afroamerikanska dansare. Dansen var från början en foxtrotliknande dans med influenser från en rad olika danser som var populära under 20-talet, exempelvis Charleston, Boogie Back. Centralpunkten för dansen var Harlem i New York.

Dansen liknande i början Foxtrot, utan den spektakulära akrobatik som vi
förknippar den med. Den som var bland de första att lägga in akrobatik i Lindy hop var Frank "Frankie" Manning. Detta skedde under en tävling på Savoy, där Frank och hans partner gjorde något som de tyckte bara var ett nytt steg, men som kom att ge dansen en ny dimension.

Boogie Woogie 
Den av danserna som tidsmässigt följer Lindy hop. De första varianterna av denna dans är vad som i vanliga fall benämner 50-tals rock. Vad man valt att göra med den moderna dansen Boogie Woogie, är att ej ha med den akrobatik som var typisk på 50-talet, utan koncentrerar sig på dansen som förbar pardans.


Rock´n Roll 
En vidareutveckling av 50-tals Rocken med akrobatiken bibehållen. Här har man under en period från 60-talet och framåt utvecklat och höjt svårighetsgraden på akrobatiken, så att det bland dagens elitdansare krävs mycket övning och träning innan man når de högsta nivåerna.

Internationellt är det Rock´n Roll som är den största dansgrenen med mästerskapstävlingar (EM och VM) för både proffs och amatörer. I Europa är det länder som Tyskland, Frankrike, Italien och öststaterna som dominerar denna danssport.

Bugg 
Bugg är i grunden en helsvensk företeelse. Buggen uppkom från Lindy hopen. Dansen utvecklades till den stil som dansas på dansställen i hela Sverige. Dansen har olika dialekter och varianter, men grunderna är i stort sett lika i hela landet.  


Dubbelbugg 
Syftet med denna dans var att fånga upp de flickor som inte hade en tävlingspartner. Man räknade i början inte med att detta skulle få någon större omfattning, utan vara en litet inslag i dansen. Med facit i handen, kan vi idag se hur dansstilen har utvecklats och vuxit. 

Man kan här se att karaktären ändrats från "bugg med två tjejer" till en formationsdans med mönsterbildande kombinationer.  

Kontakta kansli@danssport.se om du har frågor!

Skapad av: Sandra Svanberg 22-05-31